© Anadolu Ekspres 2021

Gökyüzünde Pembe Kanatların Süzüldüğü Beyaz Cennet

Aksaray'da keşfedilecek, gezilecek, görülecek çok yer var (4)

Doğa ananın en güzel eserlerinden Tuz Gölü'nü keşfetmeye hazır mısınız?

Açık hava müzesi olarak büyük bir öneme sahip şehrimizi, sakinleri olarak ne kadar tanıyoruz? 

Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı 11 bin yıllık yerleşim yeri Aksaray.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dinler tarihinde Hıristiyanlık inancının doğuş kapısını aralayan,  her dinden insan için önemli bir yer tutan Aksaray, bugün sayısız tarihi eser ile birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Tarihi hafızayı canlı tutan eşsiz kültür mirası eserler Aksaray'ı, Türkiye'nin en önemli açık hava müzesi şehirlerinden birine dönüştürürken ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Doğadan tarihe,  tarihten kültüre her defasında yeniden keşfedilen Aksaray'da görülecek ve gezilecek 34 yerin listesini yazı dizisi olarak sizler için hazırladık. Listemiz fotoğraf ve detaylardan oluşmaktadır. 

Tuz Gölü: Ankara, Konya ve Aksaray il sınırının kesiştiği noktada yer alan Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük tuz gölüdür. Tuz Gölü, genel olarak Aksaray’ a daha yakın olmaktadır. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nden elde edilen tuzu yıkayıp öğüten tuz fabrikaları vardır.  Tuz Gölü ve çevresi 2001 yılında I.Derece Doğal Sit alanı olarak ilan edilmiştir. 

Gündüzleri bembeyaz ışık saçan Tuz Gölü, bahar ve yaz aylarında beyaz rengini pembeye bırakıyor. Gölde yaşayan bakteri Algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten madde üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kendisini koruyor. Yine bu dönemde halo bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor. Sıcaklık azalınca veya yağmurlu dönem başlayınca göl tekrar eski haline kavuşuyor. Bu renklenme aynı zamanda flamingolarında besini olduğu içinde flamingoların kanatlarındaki renklerde bu beslenmeden geliyor. 

Tuz Gölü ve çevresi Türkiye’de Phoenicopterus rubber olarak adlandırılan flamingo kolonilerinin ana üreme bölgeleridir. Gölün orta kesimlerinde her biri 5-6 bin yuvadan oluşan dev kuluçka kolonileri bulunmaktadır."Anser albifrons" adı verilen Sakarca kazının da ikinci büyük üreme merkezidir. Tuz Gölü havzası ülkemizde biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyan ve uluslararası kriterlere göre A sınıfı bir sulak alandır. Tuz Gölü kuş varlığı yönünden Türkiye’nin en zengin göllerinden birisidir. Bölgede 85 kuş türü, 4 tanesi endemik 129 böcek türü,15 memeli türü ve 38 tane endemik bitki türü bulunmaktadır. 

Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır. Tuz Gölü, eşsiz manzarası ile özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Tuzlu suyun özellikle ayak hastalıklarına karşı şifa kaynağı olduğuna inanılıyor. Flamingoların ve birçok kuş türünün doğal yaşam alanı olan Tuz Gölü'nde bahar aylarında kuluçka dönemini gölde geçiren flamingoların Mamasın Barajı ve Tuz Gölü arasındaki göç uçuşu gökyüzünde eşsiz görüntüler oluşturuyor.

Haber: Dilek Eyüboğlu-Fotoğraf kaynak: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER