© Anadolu Ekspres 2021

Girişimcilere 90 Milyon Hibe Desteği Sağlanacak

Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından girişimcilere verilecek destek belli oldu. 81 ildeki girişimlere IPARD III Programı kapsamında 90 milyon avro tutarında hibe desteği imkânı sağlanacak. 

 IPARD Nedir?

IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşenidir. Amaç, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemektir. 

IPARD desteğinin 2021-2027 dönemini içeren çok yıllık “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında uygulanması şartı bulunuyor. O nedenle bu süreçte Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilecek destek programları uygulamaya alınacak. 

“Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar”

Konu hakkında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu Tedbirin Genel Amaçları:  Tarımsal gıda sektöründe verimliliği, rekabet gücünü ve daha sürdürülebilir tarımsal üretimi artırmak için, örneğin birlik standartlarına aşamalı olarak uyum sağlamak, çiftçilerin gıda zincirindeki konumunu güçlendirmek ve genç çiftçileri  desteklemek, tarımsal gıda sektörünün yüksek kaliteli, güvenli, besleyici ve sürdürülebilir gıda ile hayvan refahına yönelik kamu talebine verdiği yanıtı iyileştirmek, iklim değişikliğinin azaltılmasının yanı sıra sürdürülebilir enerjiye katkıda bulunmak ve su, toprak ve hava gibi doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini teşvik etmektir” ifadelerine yer verildi. 

Hedef İş Fırsatı Yaratıp, Çevreci Yatırımları Teşvik Etmek

İş fırsatlarının yaratılarak kırsal kesimde yaşayanların ve bölgelerin refahı ve sosyo-ekonomik kalkınmasını artırmak hedeflenirken, su ve atık yönetimi ile yatırımların teşvik edilmesi, yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomik tipi yatırımlara yönelmek amaçlanıyor. Öte yandan daha fazla üreticinin desteklerden faydalanması da sağlanmak isteniyor.  Bu tedbirin yararlanıcıları, kamu tüzel kişilikleri hariç, ulusal kanunlarca tanınan, Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi ya da Ulusal Hayvan Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olanlar ve tarımsal işletmelerdeki yatırımları yürütmekten ve finanse etmekten sorumlu olan gerçek kişiler ve tüzel kişiler olacak. Kamu tüzel kişilikleri ve kamu hissesi yüzde 25’in üzerindeki tüzel kişiler programdan faydalanamayacak. 

Başvuru Yapacak Olanlarda Aranan Şartlar

Yapılan açıklamada, “Başvuru sahipleri vergi sistemine kayıtlı olmalıdır. Ayrıca başvuru sahiplerinin, devlete ödenmemiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının bulunmaması gerekmektedir.  Başvuru sahipleri, TKDK tarafından son ödemenin yapılmasından sonra 5 yıl süre ile yatırımın çalışır vaziyette muhafaza edilmesini ve önemli bir değişikliğe maruz kalmamasını temin etmek zorundadırlar. Başvuru sahipleri (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) başvurunun sunulduğu tarihte 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 65 yaşından büyük olmamalıdır. Kiralanmış bir mülk üzerinde yapılacak yatırımlar uygun yatırımlardır. Kiralama süresi yatırımın tamamlandığı (son ödemenin yapıldığı) tarihten itibaren en az beş yılı kapsamalıdır. Nihai ödeme talebinin yapıldığı tarihte başvuru sahipleri Ulusal Hayvan Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmalıdır” ifadelerine yer verildi. Haber: Sedef Altınkaya

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER