© Anadolu Ekspres 2021

Fasulye Ekim Alanlarında Kontroller Yapılıyor

Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında dağıtılan kuru fasulye tohumlarının ekim alanlarında kontrolünü yapıyor. 

 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında dağıtılan kuru fasulye tohumları konusunda denetim gerçekleştirdi. Ekim alanında kontroller gerçekleştirilirken, tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılması hedefleniyor.

“Fasulye Ekim Alanı, Nohut ve Mercimekten Sonra Üçüncü Sırayı Alır”

İl Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir, konu hakkında açıklamalarda bulunarak, “Fasulye en fazla ekim alanı ve üretimi olan bakliyattır. Ülkemizde ekim alanı nohut ve mercimekten sonra üçüncü sırayı alır. Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir. Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir. Sinirleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunlukları giderir. Vücudun kuvvetlenmesini sağlar. Pankreas bezinin gereği gibi çalışmasına yardımcı olur. Şeker hastalığını önler ve kandaki şeker miktarını düşürür. Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir. Hazmı sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur. Ayrıca baklagillerin havanın serbest azotunu fiske edebilme özellikleri, çevrecilik ve sürdürülebilir tarımın halkça tutulmasının arttığı günümüzde önemini daha da artırmaktadır” ifadelerini kullandı. 

“Ekimden Önce Toprak Kuruysa Sulama Yapılması Çimlenmeyi Kolaylaştırır”

Gübreleme aşaması hakkında da bilgilendirmelerde bulunan İl Müdürü Demir, “Fasulye tarımında da gübrelemeden en iyi sonuçlar, toprak analizine göre uygulanacak gübreleme programı ile mümkündür. Böylece gereksiz hastalık gelişimini hızlandırması hem de çiçeklenme periyodunda çiçek ve küçük bakla dökülmelerine neden olmasından dolayı uygun değildir.

İlk sulama çiçek açıp, bakla oluşturmaya başladığı dönemde yapılmalıdır. Daha sonra iklim şartlarına bağlı olarak 3-4 defa daha sulanmalıdır. Ancak ekim yaptığımız toprak kuru ise ekimden önce sulama yapılması çimlenmeyi kolaylaştıracaktır. Topraktaki su eksikliğinin ilk belirtisi, bitki yapraklarının açık yeşil olan renklerinin koyu mavi yeşil renge dönüşmesi ile belli eder. Bitki mutlaka sulanmalıdır” diye konuştu. Haber: Yakup Türk

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER