DKKYB Başkanı Aktürk: Tarım Ve Hayvancılığın Olmazsa Olmazı ‘Su’
GÜNDEMAksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (DKKYB) Başkanı Mahmut Aktürk, besicinin elinde ihtiyaçtan daha fazla hayvan olduğunu ifade ederek, "Biz elimizdeki fazla ürünü dışarıya ithal etmek istiyoruz. Üreticinin para kazanması gerekiyor. Tarım ve hayvancılığının sürdürebilirliği için dış havzalardan mutlaka su getirilmeli " dedi.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (DKKYB) Başkanı Mahmut Aktürk, çiftçi ve besicilerin yaşadığı sorunlara değindi. Artan maliyetler nedeniyle üreticilerin zorluk yaşadığını ifade eden Aktürk, yetkililerin bir an önce üreticiyi desteklemesi gerektiğinin altını çizdi.
"Son Yılların En Sıcak Yaz Mevsimini Yaşıyoruz"
Son yılların en sıcak yaz mevsimini yaşadıklarını ifade eden Aktürk, "Artık yaz ile kış birbirine karıştı dersek yalan olmaz. Önceden atalarımız ağustosun 15’i yaz, 15’i kış derlerdi. Mevsimler değişti, küresel ısınmanın vermiş olduğu etkenlerden dolayı yaz ayının yazlığı belli değil, kış ayının kışlığı belli değil" dedi.
Sıcak Havalar Hayvanları da Etkiledi
Sıcaklıkların tarım ve hayvancılığı da kötü yönde etkilediğini ifade eden Aktürk, "Özellikle büyükbaş hayvanlarda süt ve döl veriminin azalmasına neden olurken, küçükbaş hayvanlarda da aşırı sıcaklar sıkıntı oluyor" ifadelerini kullandı.
"Mutlaka Dış Havzalardan Su Getirilmeli"
Sıcaklıklara karşı bir şekilde hayvanlar için çare bulunduğunu ancak tarım cephesinde sıkıntı olduğunu belirten Aktürk, "Dışarıdaki mahsulün çaresini bulamıyor çiftçilerimiz. Bu dönem özellikle şeker pancarı, mısır ve çeşitlerinin çokça su tükettiği bir dönem. Bu suyu vatandaşımız yer altından çıkartıyor. Mamasın Barajımız da belli bir noktaya hitap ediyor. Mamasın Barajının bir sisteme bağlanması için 7-8 yıldır bir çalışma var ama çok ciddi bir yol alınamadı. Tarım ve hayvancılık bakımından vazgeçilmez önemli bir proje dış havzalardan su getirilmesi, mutlaka yapılmalı. Şehrin valisi, siyasileri, vekilleri kesinlikle hepimiz bir araya gelerek dış havzadan su getirme meselesini çözmemiz gerekiyor. Hem içme hem tarımsal sulama noktasında yapılması gerekiyor. Aşırı sıcaklardan dolayı mahsul daha çok su tüketiyor tabii kimi çiftçimiz yer altından çıkartıyor, kimisi traktör ile çıkartıyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Üreticinin Para Kazanması Gerekiyor"
Üreticinin para kazanmasının şart olduğunu, bu konuda yetkililerin artık elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Aktürk, "Mazota gelen zamlarla da çiftçilerimiz kara kara düşünüyor. Doların yükselmesi, dışardan getirilen yem fiyatlarının 500 lirayı görmesi işten bile değil. Küçükbaş hayvanda ihracat kapalı. Elimizde ihtiyaçtan daha fazla hayvan var.
Biz elimizdeki fazla ürünü dışarıya ithal etmek istiyoruz. Mutlaka bu konuda hükümetin ve bakanlığın tedbir alması gerekiyor.
Üreticinin para kazanması gerekiyor. Alım sıkıntısıyla ilgili üreticiler değil aracılar hakkında tedbir alınmalı. Sektörden üretici çekilirse biz ne yiyip ne içeceğiz? Canlı hayvan ithal et, onu ithal et, bunu ithal et. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Üretimden pazarlamaya kadar ciddi destekler var. Ama üreticinin, satıcının, besicinin para kazanması gerekiyor ve biz bu konuda hükümetin tedbir almasını bekliyoruz" dedi. Haber: Sedef Nazlı
İlginizi Çekebilir