© Anadolu Ekspres 2021

Çocuk İşçiliğinin Bitmesi İçin, Yetişkinler İnsan Onuruna Yakışır İşlere Teşvik Edilmeli

Aksaray İŞKUR İl Müdürlüğü, Çocuk Hakları Gününe ithafen açıklama yayınladı. Açıklamada, çocuk işçiliğinin azaltılabileceği ifade edilirken, bunun yolunun yetişkinlerin insan onuruna yakışır bir işe sahip olmasından geçtiğine vurgu yapıldı.

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Türkiye'de 1994 yılında onaylanan ve 1994'te yürürlüğe giren 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne özel açıklamalarda bulunarak, her yıl çocuk haklarına yönelik farkındalık çalışması gerçekleştirdiklerini ifade etti.

 

"Yetişkinler İçin İnsan Onuruna Yakışır İşlerin Teşvik Edilmesi Kalıcı Çözüm Olacaktır"

Aksaray İŞKUR İl Müdürlüğü'nden çocuk haklarının gözetilerek oluşabilecek olumsuzlukları önlemeyi hedeflediklerine ilişkin açıklama yapılırken, "Çocukların fiziksel, duygusal, sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen, onların eğitim, sağlık, oyun ve hatta yaşam haklarını ellerinden alan çocuk işçiliğine karşı mücadele edilmesi; çalıştırılan çocukların istismara ve sömürüye uğramasını önleyecek, ayrıca iş kazasından kaynaklanan yaralanma ve ölümlerin önüne geçecektir. Yetişkinler için insan onuruna yakışır işlerin teşvik edilmesi, böylece ailelerin hane gelirine katkı yapmaları için çocuklara başvurmak zorunda kalmamasının sağlanması kalıcı çözüm olacaktır. 12.06.2023 tarihinde kurum ve kuruluşlar işbirliğinde çocuk işçiliğine maruz kalma potansiyeli olan, aralarında Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı riskli bölgelerde bulunan okullardaki öğrenciler ile göçmen statüsünde yer alan çocuklarında bulunduğu yaklaşık 50 çocuğa yönelik kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda çocuklar Bilim merkezine götürülerek ziyaretleri sağlanmış ve ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün Dağılgan’daki tesislerine götürülerek ok atma etkinliğine katılımları sağlanmıştır. Ardından Selime, Ihlara ve Güzelyurt beldelerinde bulunan tarihi ve ören yerlerinin ziyareti gerçekleştirilmiş ve çocukların bu farkındalık gününde hoşça vakit geçirmeleri sağlanmıştır" denildi.

Bu konuda yapılan çalışmalara ilişkin bilgilendirme yapılırken, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü vurgusuyla dilencilik yapan çocuklara para verilmemesi, çocuk işçiliği yapan kişilerden alışveriş yapılmaması konusunda 9 Haziran Cuma hutbesinde farkındalık çalışması yapıldığı hatırlatıldı. Yapılan çalışmalar arasında Bakanlık ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) işbirliğinde hazırlanan “Herkes İçin Sosyal Adalet! Çocuk İşçiliğine Son” temalı afiş yapımı da bulunuyor.

 

"Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimi Düzenli Olarak Toplanmaktadır"

İŞKUR İl Müdürlüğü, çocuk işçi sayısını azaltmak ve farkındalık oluşturma amacıyla çocuk işçiler ve aileleri ile irtibat kurarak uyarıda bulunduklarını da hatırlatırken, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci 100 günlük icraat programında yer alan konulardan birisi olan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Kapsamında '81 ilde Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimlerinin Oluşturulması ve Gönül Elçilerinin de mücadele sürecine desteğinin sağlanması' eylemi gereği İl Müdürlüğümüz bünyesinde Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Aksaray Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü personellerinden oluşan Çocuk İşçiliği ile Mücadele birimi oluşturulmuş olup birim düzenli olarak toplanmaktadır. Yine Aksaray Valiliği öncülüğünde Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü ve diğer kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen Mobil Ekip çalışmaları sonucu 2023 yılında: 17’si kız ve 23’ü erkek çocuk olmak üzere toplamda 40 çocuk (21’i yabancı uyruklu) sokaklarda ve camii avlularında; dilendirilirken, mendil ve su sattırılırken tespit edilmiştir. İlgili çocuklar ailelerine teslim edilmiş olup ailelerine çocuk işçiliği ile mücadele konusunda gerekli bilgilendirmeler ve mesleki çalışmalar yapılarak Sosyal Yardımlardan faydalanma durumları sorgulanıp, maddi yoksunluklarının olmadığı gözlemlenmiş ve yabancı uyruklular için İl Göç İdaresine bilgi verilmiştir. Ayrıca Gönül Elçiliği çalışmaları kapsamında 50 civarı işveren/işveren yetkilisi/okul müdürü/muhtar/imam ve buna benzer kamu görevlisi gönül elçisi olmayı kabul etmiştir" açıklamasını yaptı.

İŞKUR İl Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, 2023 yılında Çocuk Evleri Sitesinde (ÇES) yer alan 13-18 yaş arasındaki 10 çocuğa mesleki ilgi, yetenek ve becerilerin tespiti, meslek seçimi ve önemi konusunda eğitim verildi. 25-27 Temmuz 2023'te ÇEKOM'da bulunan 10 kişilik gruba kendini tanıma, hedef belirleme, özgeçmiş hazırlama, etkili iletişim, mülakat teknikleri konularında 3 günlük iş kulübü eğitimi verildi. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER