© Anadolu Ekspres 2021

Çiftçiler yeni ekim için hazırlıklara başladı

Başkan Özkök; “İlçe, belde ve köylerde tohum ekim hazırlıklarına başladığını belirterek, bazı çiftçilerimiz, temizlenmesi için tohumlukları selektörlere götürürken, bazıları da hazır tohumluk alıyor” dedi.Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Aksaray'da çiftçilerin ekim için tohumluk hazırlıklarına başladıkların belirten Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök; “Ülke genelinde ekimler başladı. Ekim işleminin 1 ila 2 ay’a yakın bir zaman içinde tamamlanacağını belirterek, Hububat hasadını aylar öncesinden tamamlayan çiftçiler ekim için tekrar hazırlıklara başladı. Bazı üreticiler, ekmek için hazırladıkları tohumlukları selektörlere götüren çiftçiler burada eleme ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyor.Bazıları da hazır, çuvallanmış tohumları almayı tercih ediyor. Birçok çiftçinin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa ürün alınması nedeniyle ekim zamanının da iyi belirlenmesi önem arz ediyor” dedi.Başkan Özkök; “Erken Ve Geç Ekim Konusunda Uyardı”Ekim zamanının iyi belirlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Başkan Özkök; "Ülkemizde çevre şartları nedeniyle buğday ve arpada çeşitleri bölgelere göre değişiklik göstermektedir ve uygulanan tarım teknikleri de farklıdır.Çiftçilerimiz ekim zamanını çok iyi belirlemelidir. Bölgelerine göre  hububat yetiştiriciliğinde kışlık ekimlerde özellikle Eylül ayının son iki haftası ile Ekim ve Kasım ayları tohum ekimi için büyük önem arz ediyor” dedi.Ekim zamanının belirlenmesinde yapılacak çok basit hatalar belki de bir yılın kaybolmasına sebep olabilmektedir diyen başkan Özkök; “Bu nedenle ekim için toprak nemi yeterli, toprak sıcaklığı da yeterli derece olmalı.Yine ekim, toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı zamanda yapılmalıdır. Ekim zamanının belirlenmesinde tohum çeşidinin soğuğa dayanıklılık gibi faktörler de önemlidir" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER