© Anadolu Ekspres 2021

“Bu Yasa Yazılı Basına Kilit Vurdurur”

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Meclise sunulan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin TGK’nın talepleri doğrultusunda düzenlemeler yapılmazsa, gazetelerin kapanacağına dikkat çekti.

TGK’nin TBMM Adalet Komisyonu’nda çözüm önerileri sunduğunu belirten Kolaylı TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sunulan raporda TGK’nın düzenlemeye ilişkin çekincelerini, görüş ve önerilerini içerdiğini kaydetti.

Basın İlan Kurumu mevzuatı ile ilgili bölümü, BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan’ın katkılarıyla hazırlanan rapora ilişkin Adalet Komisyonu’nda milletvekillerine bilgi veren TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, teklifin beklentileri karşılamadığını ve basın özgürlüğüne ilişkin endişeleri artırdığını söyledi. “Görüşülmekte olan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak defalarca dile getirdiğimiz sorunlardan bazılarına çözüm getirse de beklentilerimizi tam olarak karşılamamaktadır” diyen Kolaylı “Medya, gerçek anlamda işlevini yerine getirebilmesi için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. İnternet Yasası kapsamında beklediğimiz bazı yasal düzenlemelerin kanun teklifinde yer alması, bu mecrada görev yapan meslektaşlarımızın gazeteci sayılacak olması sevindiricidir.  Ancak, meslektaşlarımızı zor durumda bırakma ihtimali olan; ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ başlıklı yeni bir suç oluşturulması, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak bizleri endişelendirmektedir. Yoruma açık olan bu düzenleme, somut olmayan gerekçelerle gazetecilerin cezalandırılmalarının yolunu açabilecektir. Dezenformasyon sadece iktidarların değil, dünyanın ve tüm ülkemizin sorunudur, mücadele edilmelidir. Ancak 29 maddenin üzerinde daha detaylı çalışılması gerektiğini düşünüyoruz. Basının sansürlenerek değil, özgürleşerek topluma ve demokrasiye katkı sağlayabileceğini hatırlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.  Kolaylı açıklamasında madde madde hangi konularda ne gibi değişiklikler yapılması gerektiğine de yer verdi. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER