Bu Sene Kurbanlık Satışları Ağır Gidiyor Vatandaş Taksitle Kurbanlık Alıyor
GÜNDEMKurban Bayramı öncesi kurbanlık satışları sürerken, bu sene kurbanlık fiyatları da yükseldi
Küçükbaş hayvan üreticisi Ahmet Erkek, "Üretici şu anki yem fiyatlarına bakarsak maliyete bakarsak tam kurtarmıyor, başa baş gidiyor. Çok az bir kârımız oluyor" dedi. Kurban Bayramı yaklaşırken, ülke genelinde hayvan satışları da devam ediyor. Geçtiğimiz yıla oranla hayvan fiyatlarında ciddi bir yükseliş görülürken, üretici ise bu artışa rağmen maliyetlerden dolayı kazanamadığını ifade ediyor. Kurbanlık fiyatlarının 5-9 bin lira arasında olduğunu söyleyen Üretici Ahmet Erkek, kurban satışlarında bir yavaşlık olduğunu da dile getirdi.
"Bu Sene Satışlarımız Biraz Daha Ağır Gidiyor"
30 senedir küçükbaş hayvan damızlık ve kurbanlık ürettiklerini söyleyen Küçükbaş Üreticisi Ahmet Erkek, "Bu sene en düşük kurbanlık fiyatı 5 bin TL en yüksek 9 bin TL civarı küçükbaş. Bu sene satışlarımız biraz daha ağır gidiyor ama ne olur tabi ki daha bilmiyoruz kurbana daha yaklaşık bir hafta gibi bir zaman var ne olur bilmiyorum" dedi.
Üreticiyi Maliyete Bakarsak Tam Kurtarmıyor
Fiyatların artmasına rağmen kazanç açısından sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Erkek, "Şu anki yem fiyatlarına bakarsak maliyete bakarsak tam kurtarmıyor, başa baş gidiyor. Çok az bir kârımız oluyor. Vatandaşımız geliyor kurban alıyor. Ödemeye bütçesi yeterli olmuyor bir ay sonra ödeyeyim diyor, sonraki ay ödeyeyim diyor bu şekilde verdiklerimiz de oluyor vadeli satışlarımız da oluyor idare ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Küçükbaş Hayvan Tercih Etmelerini İsterim"
Küçükbaş hayvanların çok daha lezzetli olduğunu belirten üretici Erkek, vatandaşların daha çok küçükbaş tercih edebileceğini ifade ederek, "Küçükbaş hayvanların büyükbaş hayvanlara göre işlemleri daha kolay oluyor az yorucu oluyor, eti daha lezzetli oluyor. Hayvanların yaylım olması et lezzetinde daha bir artı yaratıyor. Onun için küçükbaş hayvan tercih etmelerini isterim. Hayvanda dikkat edilmesi gereken konu özür, sakat olmaması lazım en az 6-7 aylık olması gerekiyor. Tüylerinin biraz daha bakımlı ve kaliteli olması gerekiyor" dedi.
"Aksaray Küçükbaş Hayvancılıkta Önemli Bir Üretim Merkezi"
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mahmut Aktürk de Kurban Bayramı öncesi dikkat çeken değerlendirmelerde bulunarak, "Bizim için Kurban Bayramı özellikle üreticilerimiz açısından en önemli dönem. Kurban satışlarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da iyi düzeyde. Hem insanlarımızın alabileceği fiyat aralığı iyi 5-10 bin lira arası kurban fiyatları var. Kesmesi kolay, organik eti iyi doğal, biz bütün hemşehrimizi küçükbaş kurban etmelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle dişi hayvanların kesilmesini istemiyoruz. Damızlık sayımızın artması konusunda ama erkek kuzularımız erkek kurbanlıklarımız mevcut sadece Aksaray’da değil İskenderun, Hatay, Adana, Antep, Ankara, İstanbul’a da yüz binlerce hayvanı buradan yurt içine gönderiyoruz. Aksaray küçükbaş hayvancılıkta önemli bir üretim merkezi, hayvan sayımız da yıllara göre düzenli şekilde artmakta. Üreticimiz de son iki üç yıldır bu işten para kazanmaya başladı. Bu seneki fiyatlarımız geçen seneki fiyatlarımıza göre daha iyi. Girdi fiyatlarımız son üç beş günde biraz arttı ama bundan önceki aylarda geçen yıla göre iyiydi, bu işten para kazanıyoruz bu sene" dedi.
"İslami Şartlara Uygun Yapmak İstiyorsak Hayvanın En Az 40-45 Kilogram Olması Gerekiyor"
Küçükbaş hayvanlarda bir yaşında olma şartı olduğunu belirten Aktürk, İslami şartlara uygun kesim yapabilmek için kilogram sınırına dikkat edilmesinin önemli olduğunu hatırlatarak, "Ama koyunlarda özellikle 6 ayını doldurmuş annesi ağırlığında, yüksekliğine ve görünümüne gelen koyun kurban edilebiliyor. Her kuzu kurban olmuyor, 6 ayı doldurmuş olsa da olmuyor. Çünkü annesi büyüklüğüne ulaşması lazım. İlimizde Ak Karaman ırkı koyun var onların da annelerinin ağırlığı en az 45-50 kilogram. 6 aylığı doldurmuş bir erkek toklunun 45-50 kilogram canlı ağırlığa gelmesi lazım. Reklamlarda gördüğümüz bazı firmaların '16 kilogram koç işte şu para 17 kilogram koç bu para' vaatlerine kimse inanmasın. Çünkü 16-17 kilo olan bir hayvan canlı hali en fazla 30-32 kilogramdır. Bu hayvan da kurban edilmez. Dini ibadetimizi doğru düzgün islami şartlara uygun yapmak istiyorsak aldığımız kestiğimiz hayvanın en az 40-45 kilogram olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Biz buna et yemek için yapmıyoruz bu bir dini ibadettir" açıklamasında bulundu.
"Üretici Desteklenirse Orta Asya’nın Ve Bölgenin Et Ve Süt İhtiyacını Karşılayacak Potansiyel Var"
Aksaray'da 1 milyon 100 bin civarında küçükbaş hayvan olduğunu, 450 bin civarında kuzu yetiştirildiğini söyleyen Aktürk, "Bu kuzuların önemli bir kısmını kurbanlık ve adaklık olarak değerlendiriyoruz. Bir kısmı kesimlere gidiyor. Aksaray küçükbaş hayvancılıkta ülke ekonomisine yıllık 12 bin ton küçükbaş etiyle, sütüyle, yoğurduyla, peyniriyle destek veriyor. Tabi bu ciddi anlamda küçükbaş hayvancılığın merkezi olma yolunda ilimiz ilerliyor. Hayvan sayımız artıyor, üreticilerimiz para kazandığı sürece. İstikrarlı bir tarım ve hayvan politikasıyla ülkemizde, Orta Asya’nın ve bölgenin et ve süt ihtiyacını karşılayacak potansiyel var. Desteklemelerimiz artarsa, üretici desteklenirse, bu potansiyeli biz kullanırız. Hem ülkemize hem dünyaya ihraç haline geliriz" ifadelerine yer verdi. Haber: Kemal Onur Atalay
İlginizi Çekebilir