© Anadolu Ekspres 2021

Bilim Severler İçin "Bilim Sohbetleri"

<p>&nbsp;Son aylarda bilim haberciliği &ouml;nem kazanmaya başladı. Pandemi s&uuml;reci bilim haberciliğinin &ouml;nemini hatırlattı. Ayrıca bilim &uuml;retmenin ne kadar değerli olduğu da anlaşıldı.</p>

Bu dönemde dijital platformların kullanım oranları da arttı. We Are Social ve Hootsuite tarafından, “Global Statshot” raporları 2020 yayınlandı. Türkiye, Instagram ve Twitter’daki kullanıcı sayısı açısından dünyadaki ilk 10 ülke arasında yerini koruyor.

Dünya çapında, Ocak 2020'de 3.80 milyar sosyal medya kullanıcısı var ve bu sayı geçen yıldan bu yana yüzde 9 oranında arttı. İnsanlar internette her gün çevrimiçi olarak ortalama 6 saat 43 dakika geçiriyor. Türkiye'de bu oran 7 saat 29 dakika, Filipinler'de ise ortalama 9 saat 45 dakika oluyor.

Sosyal medya bu derece hayatımızın merkezine yerleşince, birçok kişi sosyal medyadan yayın yapmaya ve bilim konuşmaya başladı.

Coronavirüs haberleri kimi zaman abartılı veriliyor kimi zaman da sosyal medyada kasten yanlış bilgi yayıldığı için insanların korku ve panik içerisinde çaresiz hissetmelerine neden olabiliyor. Sosyal medya yanlış sağlık içerikleriyle dolu, çünkü bazı insanlar kendi menfaatleri doğrultusunda içerikler hazırlıyor. Bu anlamda da bilinçli, uzman ve etik gazetecilere ihtiyaç gün geçtikçe artıyor.

Bilim ve sağlık haberlerinde abartmak ve boş umut vermekten kaçınmak gerekiyor. Kanıta dayalı tıbba göre, haber hazırlanmalı. Hiçbir bilimsel dayanağı olmadan, isimlerinin önündeki doktor unvanıyla televizyonda konuşan bazı isimlerin toplumu ne kadar yanılttıkları görüldü.

Sağlık haberlerinin doğruluğu teyit edilmeden inanmamak gerekiyor. Bilim haberlerinde abartı, bilime olan güveni de azaltır, umutları da yıkar. İnsanları paniğe sevk etmeden haber verilmeli. Aslında bilim haberciliğinde tam bir kaos yaşanıyor. Sizlere güzel bir haber vereceğim, YouTube kanalımı aktif hale getirdim. “Bilim Sohbetleri” adı altında her hafta pazar günleri yayında olan programımda yeni isimlerle tanışmanızı sağlıyorum. Yapılan yeni araştırmalar hakkında bilgi sahibi olmanızı, bilimin aslında nasıl konuşulması gerektiğini ele alan bir program oluyor.

Bilimsel araştırmaları bizzat yapanlardan öğreniyoruz. Kendi yaptıkları araştırmaları anlatıyorlar. Kendileri laboratuvarda araştırıyorlar, araştırma sırasında nelerle uğraştıklarını, nelere dikkat ettiklerini ve bu süreçte neler elde ettiklerini çalışmayı yapanlar anlatıyor. İşte demek istediğim tam olarak da bu! Bilim Sohbetlerine konuk olan Assist. Prof. Dr. Önder Albayram’ın dediği gibi; "Bilimin yapılması, anlatılmasından daha önemlidir. Çünkü yapılmayan şey anlatılmaz."

Bilimsel çalışmalar, düşünüldüğü kadar kolay değil. Yani, bilimi üretenden bilimsel araştırmaları dinlememiz gerekiyor. Eğer gerçekten bilim konuşacaksak, üretenler anlatmalı. Bilimi üreten, makale de yazılmayan detayları da bilir. Sadece okuyarak bilim, sağlık ve teknoloji anlatılamaz. Bilim Sohbetlerinde belki de ismini ilk kez duyacağınız, birbirinden değerli isimlerle tanışacaksınız. Çok farklı bilimsel çalışmalar öğrenecek ve bilimin gizemli dünyasında yolculuk yapacaksınız. Hadi gelin, birlikte bilimi üretenlerden dinleyelim. Kaynak: Fatıma Esra Öz

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER