© Anadolu Ekspres 2021

Beyaz Eşyada İkinci El Pazarı Hareketlendi

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden sonra tüketim ürünlerinin tamamına yüzde 100’den fazla zam gelmesiyle zor duruma düşen vatandaşlar hayat pahalılığı nedeniyle ikinci el ürünlere yöneldi.

Sıfır ev eşyalarına gelen zamlardan sonra ikinci el spot eşyaları satın alam vatandaşlar için ürün temin eden İkinci el Spotçusu Vedat Kara “Sıfır ürünlere gelen zamlar vatandaşı bize yöneltti. Vatandaşın alım gücü olmadığı için, önceden 25 müşteriden 20’sine eşya satarken şu an 5 müşteriye satıyorum” dedi.

Ekonomik kriz nedeniyle ev eşyası ihtiyaçlarını sıfır karşılamakta zorlanan vatandaşlar spot ürünler ve ikinci el ürün satan mağazalara yöneldi. Daha önce öğrencilerin ve bekarların rağbet ettiği spotçular şimdi yeni ev kurmak isteyen gençlerinde uğrak noktası oldu. İkinci el eşyaların sıfır olanlara oranla çok daha uygun olması nedeniyle tercih edilmesine rağmen alım gücü düşen vatandaşın ikinci al eşya alırken bile zorlandığına dikkat çeken spotçular satışların düştüğünü söyledi.

“Buraya Gelenler İhtiyaç Sahipleri”

İkinci el spot eşyaları satan Vedat Kara (72) 15 yıldır bu işi yaptığını belirterek “Şimdi zor bir dönem. İkinci el eşya satanlarda her zaman zor dönem var, hayat zor geçer. Çünkü buraya gelen ihtiyaç sahibi olan vatandaştır. Tayin oldu mesela adam mecbur gidecek, satmak zorunda, ben ikinci el eşya satıyorum illaki ucuz almak ucuz vermek vatandaşa, benim görevim bu. Hayat mücadelesi” dedi.

“Vatandaşta Alım Gücü Kalmadı”

Vatandaşın alı gücünün kalmadığını söyleyen Kara “Vatandaşlarımızda zaten alım gücü olsa benim yanıma gelmezler, bizim buraya gelen vatandaşlar zaten ikinci değil, üçüncü tabaka. Mesela şuradaki dolap iki bin lira adam diyor ki ‘700 lira olmaz mı 500 lira – 600 lira olmaz mı’ diyor. Şimdi o fiyatı vermezler. Şimdi hayat böyle. Sıfıra gelen zamlar bizi etkilemedi, vatandaşı bize yöneltti, ikinci ele yönelttirdi. Şimdi dipfriz, televizyon, çamaşır makinesi yok satıyorum. Neden? Bu alım gücü olmadığından. Sıfıra gidip adam 16-17 bin lira verip de alamaz, taksitle alsa zaten onun borcunu ödeyene kadar dolap efora çıkıyor yani onun borcunu ödeyene kadar. Yani benim demek istediğim adam veriyordu ikinci ele iki bin lira bir dolabı alıp götürüyor evine. Genellikle polislere, jandarmalara, öğretmenlere genç talebelere, veriyoruz ama zannedersem hayat onları da sıkıyor, bizi sıktığı gibi. Onlarda eskisi gibi rahat gezip rahat dolaşamıyorlar. Memurlar artık internetten satış yapıyorlar. Bizim ikinci eli öldüren o. Önceden memur olarak tayin çıktığında bana geliyordu, arkadaş şu fiyata olursa mal benim parasını verip gidiyordu. Şimdi adam internete koyuyor oradan satış yapıyor. Oradan kazıklanıyor internetten aldığında mesela benim buradan alsa dolap arızalı çıktı adama kıyamıyorsun genç adam ihtiyaç sahibi, dolabını değiştiriyorum. Bir de esnafım” diye konuştu.

“Hala Euro Olarak Kira İstiyorlar”

“Benim ürünlerime yüzde yüz zam geldi” diyen Kara “Mesela bir yatak önceden 30 liraya alıyorduk 50 liraya satıyorduk. Şimdi 75 liraya alıyoruz 125 liraya satıyoruz ama alan yok. Alıyoruz depolar doldu, alan yok. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Dükkân giderlerim, benim şurada bir tane depom var şu dükkânı da öbür tarafa böldüm, adam bana Almanya’dan geldi 30 Bin Euro senelik 26 metre kare yere istedi. Ben şimdi orayı tutsam kimden çıkaracağım, müşteriden çıkaracağım. İllaki müşteriden çıkartacağım, ben adamın dükkânını boşalttım verdim şimdi bekliyor 30 bin Euro istiyor, ben kendim Avrupa da yaşıyorum diye böyle istiyor, ben de Türkiye’de yaşıyorum. Euro- Dolar istiyor benden” diyerek isyan etti.

“Şu An Alım Gücü Sıfır!”

İkinci el eşya piyasasının alım gücü düşük vatandaşlar için önemli olduğunu dile getiren Aksaraylı spotçu Dursun Yanık (43) ise “10 yıldır bu sektördeyim ikinci el spot ürünleri satıyorum. İhtiyacı olup alamayan insanlar için bizim işimiz bulunmaz bir nimet. Normalde bir mağazada 23-24 bin lira olan oturma gruplarını biz de sıfır satıyoruz mesela yedi bin lira sekiz bin lira. Sadece marka yok spot. Bugün bir buzdolabı yedi sekiz bin lira, bizden iki bin liraya temin edebiliyorlar. Alım gücü aşırı derecede düştü çünkü. Onun için vatandaş ikinci ele yöneldi. Vatandaşın bize gelme amacı uygun fiyata almak, vatandaş bize geldiği zaman kafasında tasarlıyor şu fiyata alabilir miyim diye biz de gelen müşterinin alabilir mi alamaz mı diye ona göre indirim yapıyoruz yardımcı oluyoruz. Şu an milletin alım gücü sıfır. Herkes ikinci ele yöneldi diyebilirim. Mesela bizim 10 bin liraya sattığımız ürün şu an 17 bin lira oldu. 5 bin liraya sattığımız takımlarımıza 9 bin lira oldu. Giderlerimiz de arttı elektrik, kira yüzde 25 arttı zaten. Yetişmeye çalışıyoruz” dedi. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER