© Anadolu Ekspres 2021

Belediye İş Hanı Ne Zaman Yıkılıyor?

Minarecik Mahallesi’nde bulunan Belediye İş Hanı’nın ne zaman yıkılacağını ve yeni projenin hayata ne zaman geçeceğini bölge esnafı merak ediyor.


Aksaray Merkez Minareci Mahallesi'nde bulunan Belediye İş Hanı, halk arasında MEDAŞ İş Hanı olarak da bilinen 1986 yılında dönemin Belediye Başkanı Mehmet Emin Gürün tarafından o zamanki modern yapılara uygun şekilde yaptırılan Belediye İş Hanı ne zaman yıkılacak merak ediliyor.
 
Selçuklu İmparatorluğu'nun en önemli şehirlerinden biri olan ve Selçuklu eserlerinin sıkça yer aldığı Aksaray'da, yakın dönemlerde birçok Selçuklu eseri yok edildi. Aksaraylı Tarihçi, Araştırmacı Dr. Mustafa Fırat Gül'ün yazılarında belirtildiği  üzere; 2 Kılıçarslan Hanı ya da Pembe Han veya Pamuk Han adı altında şu anki Minarecik Mahallesi'nde bulunan, bugün yerinde halk arasında MEDAŞ İş Hanı olarak bilinen 1983’te yapılarak 1986’da hizmete giren Belediye İş Merkezi de yaklaşık 30 yıllık geçen süre içerisinde cazibesini kaybetmiş görünüyor. 
“Önümüzde Bir Belirsizlik Var, Bu Belirsizliğin Giderilmesini Bekliyoruz”
Belediye İş Hanı’nın artık tadilatlara cevap vermediğini ve fiziksel olarak işlevini kaybettiğini, hanın kentsel dönüşüme dahil edildiğini ve Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer'in 2024-29 projelerinde 2. Kılıçarslan Hanı’nı eski tarihi dokusuna uygun bir şekilde yapacağına dair projesi olduğunu söyleyen esnaflar, “40'ın üzerinde iş yeri var bu iş hanında. Bizler burada kentsel dönüşüm çerçevesinde iş hanımızın ne zaman tahliye edileceği ve bize nasıl bir uygun yer gösterileceğini merakla bekliyoruz. Ekim ya da Kasım ayından sonra iş hanının boşaltılacağı yönünde duyumlar alıyoruz. Buranın tarihi bir hana dönüştürülmesini memnuniyet verici bir proje olarak değerlendiriyoruz. Aksaray'ın tarihi dokusunun hayata geçirilmesi mutluluk verici. Bizden önceki dedelerimiz, atalarımız buralarda esnaflık yaptılar. Günümüzün modern teknolojisi ile Selçuklu mimarinin buluşmasıyla bu alanda çok güzel bir han olacağını düşünüyoruz. Sadece önümüzde bir belirsizlik var, bu belirsizliğin bir an evvel giderilmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Tahliye, yıkım ve iş hanının ayağa kaldırılması süreçlerinin net olarak belirlenmesi gerektiğini söyleyen esnaflar, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in, 2024-2029 projeler kitapçığında 2. Kılıçarslan Hanı projesinin yer aldığını hatırlatarak, bu projenin nasıl ve ne zaman hayata geçirileceğini merak ettiklerini belirtti.  
Kaybolmuş birçok Selçuklu eserini yeniden ortaya çıkaran ve restore edilmesi çalışmalarına önceki dönemlerde büyük özen gösteren Aksaray Belediyesi’nin, yeni dönemdeki en büyük projesinin çalışmalarına ne zaman başlanacağı da merak konusu. Özel Haber: Harun Atalay 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER