© Anadolu Ekspres 2021

Başkan Göktaş: “Mesleki Eğitim Merkezi Programına İlgi Artıyor”

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cüneyt Göktaş, Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında mesleki eğitim merkezleri iş birliği protokolünün imzalandığını ifade etti. Mesleki eğitim merkezi programına ilginin arttığını belirten Göktaş, iş dünyasının mesleki eğitime ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

 ATSO Başkanı Göktaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada yerli ve milli üretimi sağlayacak nitelikte iş gücünü ancak nitelikli eğitim sistemi ve kaliteli mesleki eğitim ile gerçekleştirilebileceğini söyledi. Göktaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olan öğrencilerin yüzde 88’i eğitim aldığı alanda istihdam olmaktadır. Yüksek istihdam oranı ile ülkemizin nitelikli işgücüne katkı sağlayan Mesleki Eğitim Merkezleri’nin alt yapısını güçlendirmek amacıyla TOBB ve Oda-Borsa camiasının talebiyle Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bazı düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan mevzuat düzenlemeleri ile, Mesleki Eğitim Merkezleri zorunlu örgün ortaöğretim kapsamına alınmıştır. En az ortaokul mezunu olan herkes hangi yaşta olursa olsun bu programa kayıt olabilmektedir. Öğrenciler fark derslerini kendi okullarında alarak Meslek Lisesi diploması alabilmektedirler. Öğrenciler, haftada bir gün okulda teorik eğitim dört gün ise sözleşme imzaladıkları işletmede beceri eğitimi almaktadırlar. Mesleki Eğitim Merkezi programında eğitim süresi dört yıl olup öğrenciler; 11. sınıf sonunda kalfalık, 12. sınıf sonunda ise ustalık belgesi almaktadır. Diploma fark derslerini de tamamlayan öğrenciler ayrıca meslek lisesi diploması da alarak mezun olmaktadırlar.”

“Mesleki Eğitim Merkezi Ustalık Telafi Programı Başlatıldı”

Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigorta primlerinin eğitim süresi boyunca devlet tarafından karşılandığını dile getiren Göktaş, işverenler tarafından 9, 10 ve 11. sınıf çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’undan (1.650 TL.) ve 12. sınıf kalfa öğrencilere ise asgari ücretin yüzde 50’sinden (2.750 TL.) az olmamak üzere ücret ödendiğini dile getirdi. Göktaş, “En fazla 27 hafta süren “Mesleki Eğitim Merkezi Ustalık Telafi Programı” başlatılmıştır. Ustalık telafi programındaki derslerin tamamı işletmede yapılmaktadır. Bu programa kaydolan öğrenciler 12. sınıf öğrencisi olarak değerlendirilmekte ve asgari ücretin yüzde 50’sinden (2.750 TL.) az olmamak üzere ücret almaktadırlar. Bu öğrencilerin de iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigorta primleri, eğitim süresi boyunca devlet tarafından karşılanmakta ve işletme tarafından ödenen ücretler Devlet Katkısı olarak işletmelere geri ödenmektedir. Eğitim süresini tamamlayan öğrenciler yapılacak beceri sınavında başarılı olmaları halinde ustalık belgesi almaktadırlar” açıklamalarında bulundu.

“Yeni Düzenleme Olumlu Karşılandı”

Yapılan düzenlemelerin hem işveren hem de öğrenciler tarafından olumlu karşılandığını ve programa talebin ciddi anlamda artış gösterdiğini dile getiren Göktaş, “Programa kayıtlı çırak ve kalfa sayısı 25 Aralık 2021 tarihinde yapılan kanuni düzenleme öncesinde yaklaşık 160 bin iken 10 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yüzde 275'lik artışla 600 bini geçmiştir.

Mesleki eğitim merkezi programının daha geniş kitlelere duyurulması amacıyla 10 Ağustos 2022 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan Mesleki Eğitim Merkezleri İş Birliği Protokolü ile sektörde meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak ve istihdama katkı sağlamak amacıyla ülke genelinde TOBB’a bağlı Oda ve Borsalar ile mesleki eğitim merkezlerinin ortak çalışması sağlanacaktır.  Merkezlerdeki öğrenci sayısını artırmak, şirketlerin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını Mesleki Eğitim Merkezlerinden karşılanmasını sağlayıcı çalışmalar yapılacaktır” ifadelerini kullandı. Haber Bülteni

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER