© Anadolu Ekspres 2021

Baro Başkanı Köse CMK Ücret Tarifesi Hakkında Konuştu

Aksaray Barosunda stajlarını tamamlayan avukatlar için ruhsat töreni düzenlendi. Başkan Köse, "CMK Ücret Tarifesi avukatın emek ve mesaisini karşılayacak şekilde belirlenmeli" dedi.

Stajlarını başarıyla tamamlayan avukatlar için Aksaray Barosunda ruhsat töreni düzenlendi. Törende konuşan Baro Başkanı Av. Ferit Köse, "Genç meslektaşlarımızın giyecek oldukları Cübbenin yeşil kısmı hukuk davalarını , kırmızı kısmı ceza davalarını, Siyah rengi yasaların otoritesini , sarı rengi ise adalete hizmet eden mesleğin ağırlığını temsil etmektedir. Bilindiği üzere avukatlık cüppesinde düğme ve cep yoktur. Bu da biz avukatların özgürlüğünün ve bağımsızlığının göstergesidir" ifadelerini kullandı. 

Avukatlığın kamu hizmeti ve serbest bir meslek olduğunu belirten Köse, 'Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Barolar ve avukatlar,  ifade hürriyeti, adil yargılanma hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri,  yargı bağımsızlığını, başta kadınlar ve çocuklar,olmak üzere adalete erişimde dezavantajlı grupları savunmak, onların sesine ses olmak için her zaman üzerine düşen vazifeyi yapmışlardır. Bugün ise kendi mesleğimizin, savunma makamının hakları adına ses çıkarmak zorundayız" şeklinde konuştu. 

Sözünü CMK ücret tarifesine getiren Baro Başkanı şöyle konuştu:

'CMK zorunlu müdafiliği hizmeti kapsamında kamu hizmetlerinin en kutsallarından birini yerine getiren ancak karşılığında emek sömürüsü derecesinde  bir ücretin layık görüldüğü on binlerce avukatın sesini tüm kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Uygulamanın hayata geçtiği 1992 yılından bu yana geride bıraktığımız otuz yıl içerisinde, Türkiye’de kolluk şiddetinden kaynaklanan yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı ihlallerinin çok büyük oranda ortadan kalkması, CMK kapsamında görev yapan meslektaşlarımızın sayesinde gerçekleşmiştir. Yargılamayı hukuki bir yargılama yapan, emeği uzun zamandır sömürülmekte olan  meslektaşlarımızdır. Bizler, CMK kapsamında sunulan müdafilik hizmetini bir hak savunuculuğu bilinciyle yerine getiriyoruz. Görevimizi yaparken zaman zaman  müdafiliğini yapmakta olduğumuz  kişilerle, suçlarla özdeşleştiriliyor ve şiddetin mağduru oluyoruz. Bu fedakarlık ve yaşadığımız mağduriyetlere rağmen, Avukatın üstlendiği ağır sorumluluk karşısında, mevcut tarifeye göre soruşturma evresinde eline geçen net ücret 440 TL, asliye ceza mahkemesi için 754 TL, ağır ceza mahkemesi içinse 1353 TL’dir.  Yıllar sürecek, en küçük bir dikkatsizlik halinde dahi ağır yaptırımların uygulanacağı bu önemli sorumluluk karşılığında reva görülen ücretler bunlardır.   Üstelik çocukla ilgili dosyalar hariç KDV oranı ise %18’dir."

*"Talihsiz Bir Beyan"*

CMK ücret tarifesindeki adaletsizliğe dikkat çekmek baroların kanundan kaynaklı görevleri olduğunun altını çizen Köse, "Sayın bakanın sistemi değiştiririz yönündeki beyanı talihsiz bir beyandır. Demokratik hukuk devletinin gereği olarak yapılması gereken sistemi değiştirmek değil, savunma makamını güçlendirmek ve savunma hakkının daha etkin kullanımı için gerekli tedbirleri almaktır. Bu itibarla CMK ücret tarifesi avukatın emek ve mesaisini karşılayacak şekilde belirlenmeli, hizmetin kamu hizmeti olma niteliği gereği kdv den muaf tutulmalıdır. Aksaray Barosu olarak olarak yurttaşlarımızın adil yargılanma haklarının güvence altına alınması ve mesleğimizin itibarının korunması için mücadele etmeye devam edeceğimizi, haklı taleplerimizde dün olduğu gibi bugün de demokratik haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimiz" dedi. Haber Merkezi 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER