© Anadolu Ekspres 2021

Baro Başkanı Köse: “Avukatlara Karşı Şiddet, Katalog Suçlar Arasına Alınmalı”

Aksaray Barosu Hizmet Binası Konferans Salonu'nda yemin töreni gerçekleştirildi. Baro Başkanı Ferit Köse, ruhsat almaya hak kazanan avukatlara ruhsatlarını takdim etti. Başkan Köse, konuşmasında “Avukatlığın serbest bir hizmet olduğunu ifade ederek, son yıllarda avukatlara yönelik artan şiddete olaylarına” değindi.

Aksaray Barosu, Hizmet Binası Konferans Salonu'nda Av. Elif Pınar, Av. Çağrı Karakuş, Av. Ömer Paylan ve Av. Ahmet Musa Kabakbaş için yemin töreni düzenlendi ve ruhsat almaya hak kazanan avukatlara ruhsatları takdim edildi.

Baro Başkanı Ferit Köse, törende açıklamalarda bulunarak, genç avukatları bugünlere getiren ailelerine teşekkürlerini sunarak sözlerine başladı. Aksaray Barosuna son törenle birlikte 8 yeni avukatın daha katıldığını söyleyen Köse, "Genç meslektaşlarımızın cüppenin sorumluluğunu hem meslek hayatlarında hem de özel hayatlarında layığı ile taşıyacaklarına inancımız tamdır" dedi.

 

"İzlenen Yöntemlerin Şiddeti Önleme ve Caydırıcılık Bakımından Yeterli Olmadığı Görülmektedir"

Avukatlığın serbest bir hizmet olduğunu ifade eden Köse, son yıllarda avukatlara yönelik artan şiddete değinerek, "Geçtiğimiz haftalarda Denizli Barosu önceki dönem başkanlarımızdan, Muğla Barosuna kayıtlı Av. Erdal Çam, daha evvel davasına baktığı müvekkili tarafından, sadece mesleki faaliyeti nedeniyle katledilmiştir. Çok eskiye gitmeden sadece geçtiğimiz ay, ilimiz Aksaray’da da olmak üzere onlarca avukata yönelik şiddet eylemi gerçekleşmiştir. Bugüne kadar izlenen yöntemlerin şiddeti önleme ve caydırıcılık bakımından yeterli olmadığı görülmektedir" ifadelerine yer verdi.

 

Avukatlara Karşı Şiddet Önlemek İçin Önerilerini Sıraladı

Avukatların şiddete uğramaması için alınması gereken tedbirlere ilişkin önerilerini açıklayan Köse, şu önerileri sıraladı:  "Adliyelerde bir avukatın tehlike altında olduğunu belirtmesi halinde,  adliyedeki  kolluğun , salt avukatın beyanıyla güvenliğini sağlamasının zorunlu olduğunu belirten ve kolluğa bu konuda emir ve talimat veren bir genelgenin, yayımlanması gerekmektedir.  Haciz işlemlerinde kolluk görevlisinin hazır bulunmasının zorunlu olmasına gerekmektedir. Avukatların adliye ve haciz mahalleri haricinde şiddetle yüz yüze kaldığı ofis ve diğer alanlar için alt yapısı Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanacak akıllı telefon uygulaması ile avukat acil destek ihbar sisteminin kurulması gerekmektedir. 

Türkiye Barolar Birliğinin Hazırlığını yaptığı 'Avukata Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi' kapsamında; avukatların şiddete uğrama risklerine ilişkin, kolluğa yaptıkları başvuruların geciktirilmeksizin savcılığa bildirilmesi ve durumun aynı zamanda Türkiye Barolar Birliği ve ilgili il Barosuna ihbar edilmesini sağlayacak ortak bir protokol çalışması yapılması, şiddetle etkin mücadeleye katkı sunacaktır."

 

"Avukatlara Karşı Şiddet Katalog Suçlar Arasına Alınmalı"

Bu düzenlemelerin yasal düzenleme gerektirmediğini ve hızlıca yürürlüğe girebileceğini söyleyen Başkan Köse, "Bu önlemlerin dışında; avukatlara karşı görevleri sırasında veya görevlerinden dolayı işlenen şiddet fiillerinin, CMK 100. madde kapsamında katalog suçlar arasına alınmasına dönük mevzuat çalışması yapılması. Avukatlara yönelik şiddet riskinin bulunduğu durumlarda 6284 sayılı Kanun’da düzenlenen tedbirlerin benzerlerinin uygulanabileceği şekilde mevzuat çalışması yapılması gerekmektedir" dedi.

Başkan Köse'nin konuşmasının ardından ruhsat almaya hak kazanan Avukat Ömer Paylan'a cübbesini Avukat Gülfidan Köse giydirdi. Ardından Paylan'ın ruhsatını ise Aksaray Baro Başkanı Ferit Köse takdim etti. Başkan Köse, ruhsat almaya hak kazanan avukatları tebrik ederek, görevlerinde başarılar diledi. Haber: Yakup Türk

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER