© Anadolu Ekspres 2021

Artan Hava Sıcaklıklarına Karşı Uzmanından Uyarı

Hava sıcaklıklarının artışıyla birlikte uzmanlar sıcak çarpması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. İsmet Parlak, son dönemde artan hava sıcaklıklarının çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirebileceğini vurguladı.

 Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. İsmet Parlak son günlerde artan hava sıcaklıklarına karşı önemli uyarılarda bulundu. Sıcak çarpması hakkında bilgilendirmelerde bulunan Uzm. Dr. İsmet Parlak, “Sıcak çarpması; yüksek derece ısı ve nemli ortamda, vücudun ısı dengesini ayarlayamaması sonucu aşırı terleme yoluyla sıvı ve tuz kaybına bağlı olarak ortaya çıkan durumdur. Sıcak çarpmalarını; sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması şeklinde ikiye ayırabiliriz” dedi.  Sıcak yorgunluğunun belirtileri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. İsmet Parlak, “Aşırı terleme, solgunluk, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi veya yorgunluk, uykuya meyil, hızlı, zayıf nabız, hızlı yüzeysel nefes alma” ifadelerini kullandı.

“Sıcak Yorgunluğunda Bol Su İçmesi İstenir”

Sıcak yorgunluğu durumunda yapılması gerekenlerin önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. İsmet Parlak, hastanın serin ve havadar bir yere alınması gerektiğini belirtip, “Giysiler çıkarılır, sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir. Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir. Normal şartlarda herhangi bir şey yememesi ve içmemesi istenirken, sıcak yorgunluğunda istisnai bir durum olarak bol su içmesi istenir” açıklamalarında bulundu.

Sıcak Yorgunluğunda Risk Gruplarını Anlattı

“Sıcak çarpması için özel bir risk grubu bulunmamakla beraber, diğer hastalık ya da yaralanmalar için hassas olan kişiler, sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok; kalp, tansiyon, diyabet ve kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar etkilenirler” diyen Uzm. Dr. İsmet Parlak, “Bu kişiler; böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, hamileler, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar, yeterli miktarda su içmeyenler” ifadelerini kullandı. Sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemlere de değinen Uzm. Dr. İsmet Parlak şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarların önemli olduğunu dile getirip, açık renk ve hafif giysilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Haber Bülteni

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER