© Anadolu Ekspres 2021

Anız yakan çiftçiler dikkat!

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, “Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması konusunda çiftçileri uyararak, anız yakmanın hem toprağa hem de orada yaşayan canlılara zarar verdiğini” vurguladı.

Anız yakmanın son derece yanlış olduğu, meydana gelen zararları toprağa tekrar kazandırmanın çok uzun yıllar aldığı belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav,  "Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok etmektedir. Anız yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır" dedi.

“Tabiata Verdiği Zarar Çok Ciddi”

Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı oluştuğu vurgulayan İl Müdürü Saklav, “Yakılan anızlardan çıkan dumanların çevreye, insanlara ve tabiata verdikleri zararlar çok ciddi boyutlardadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yangınları kaybolan doğal kaynaklarla birlikte kötü bir görüntü sergilemektedirler. Bu yüzden toprağımızın, ağaçlarımızın, yaban hayvanlarımızın yok olmaması için bilinçsizce tarlalarımızdaki anızları, otlak ve mera alanlarını yakmayalım” ifadelerini kullandı. Haber: Dilek Eyüboğlu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER