Aksaraylı Vatandaştan Duyarlılık Örneği
GÜNDEMAksaray’da bir vatandaş, tarlada bulduğu kızıl şahini koruma altına alarak yetkililere haber verdi. Kızıl şahin, yetkililerce alınarak muhafaza altına alındı.
Aksaray’da Mehmet Sarıgül isimli bir vatandaş, tarlada nesli tükenmekte olan kızıl şahini fark ederek, şahini koruma altına aldı ve yetkililere haber verdi. Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma (HAYDİ) Timi de bölgeye gelerek kızıl şahini muhafaza altına aldı. Ardından kızıl şahin, bakımının yapılması için Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edildi. Kızıl şahine karşı duyarlı tavır sergileyen Mehmet Sarıgül’e teşekkür edildi.
10 Bin Lira Ceza Veriliyor
Şahinler, yasak olmasına rağmen internet sitelerinde verilen ilanlarla satılmaya devam ediyor. Yırtıcı kuşlar için 2 bin ile 38 bin lira arasında değişen fiyatlar istenirken, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin, satışın tespiti halinde hayvan başına 10 bin liralık ceza uyguladıkları öğrenildi.
Kızıl Şahinlerin Özellikleri
Aksaray’da ve Hasan Dağı civarında nadir görülen kızıl şahinler; tarla fareleri, yer sincapları, tavşanlar, sürüngenler gibi küçük ve orta büyüklükte omurgalılarla besleniyor. Boylar ise genellikle 45-65 santim aralığında yer alıyor. Kanat açıklıkları da 110-145 cm ve ağırlıkları 690-1600 gram aralığında oluyor. Sonbahar mevsiminde kızıl şahinler genellikle Afrika'ya, ilkbaharda Rusya'ya göç ederken, mayıs-ekim ayları arasında Anadolu’ya geliyor. Özellikle İç Anadolu Bölgesi ile göç güzergahındaki Hatay ve Akdeniz'de yaşıyor. Fare, tavşan ve sincap gibi hayvanlarla avlanarak ekolojik dengeyi koruyan şahinlerin nesli, bilinçsiz avlanma nedeniyle tehlike altında bulunuyor. Haber: Sedef Altınkaya
İlginizi Çekebilir