© Anadolu Ekspres 2021

AFAD’dan Hasandağı’na Özel Proje

Aksaray AFAD İl Müdürlüğü, Aksaray manzarasında 1922 metrelik zirvesi ile görsel şölen oluşturan Hasadağı’da, 2020 yılında Niğde’de yaşanan deprem sonrası oluşabilecek hareketlilikleri izlemek üzere Hasandağı Volkanik Aktivitesi Takip Projesi geliştirdi. Proje kapsamında Hasandağı’na yerleştirilecek sensörlerle olası hareketlilikler tespit edilecek.

Aksaray’ın göz bebeği, Niğde ile sınırı oluşturan Hasandağı’nda volkanik hareketlilikler yakından takip ediliyor. 2020 Eylül ayında Niğde’de meydana gelen 5,1’lik depremin ardından gözler, volkanik bir dağ olan Hasandağı’nda oluşabilecek hareketliliğe çevrildi. Deprem sonrası Hasadağı’nın magma tabakasında araştırma yapan Hacettepe Üniversitesi Maden Teknik Arama Enstitüsünden gelen uzmanlar volkanik yapıdaki dağın mevcut durumunu raporlayarak AFAD ile paylaştı. Volkanik hareketlenme endişesiyle yöre halkının da yakından takip ettiği Hasandağı incelemelerini halkla paylaşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen (AFAD) depremlerin olmasıyla volkanik hareketliliğin oluşmasının orantılı olduğunu söyledi.

Son Püskürme Mağara Duvarında Resmedildi

Bilimsel araştırmalara göre Hasandağı’nın bilinen son püskürmesinin jeolojide Holosen (yer biliminde yeniçağ) devri olarak tanımlanan ve günümüzü de kapsayan son 10 bin yıllık döneminde tahminen M.Ö 6600 yılında olduğu tespit edilmişti. Yaşanan patlamanın o dönemde Çatalhöyük’te bir mağaranın duvarında resmedildiği de keşfedilmişti.

“Şu An Tespit Edilen Bir Hareketlilik Yok”

Deniz seviyesinden 3 bin 268 metre yükseklikte bulunan Hasandağı’ndaki oluşabilecek hareketliliğin depremler nedeniyle olağan bir durum olduğunu belirten AFAD İl Müdürü Cezmi Türkmen, “Şu anda Hasandağı’nda volkanik bir aktivite tespit etmedik. Tuz Gölü bölgesinde de böyle bir tespitimiz yok. Ancak gelecekte olası hareketleri tespit etmek için önlem amaçlı bir proje hazırladık. Hasandağı Volkanik Aktivitesi Takip Projesi kapsamında 2022 yılında yerleştirilecek sensörler ile Hasandağı’nın izlemesini başlatacağız. Bir hareketlilik olursa tespit etmek istiyoruz. Şu anda tespit etmemiz mümkün değil. Hacettepe Üniversitesi ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü de bu konuda araştırmalar yaptı bir hareketlilik ve magmada yükselme tespit edilmedi. Hasandağı volkanik bir dağ. Volkanizma ise deprem ile doğru orantılı olarak gelişebilecek bir jeolojik olay. Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde volkanizmayı da etkiliyor. Biz bunu geçen dönemlerde Niğde’de meydana gelen 5,1’lik depremde gördük. Bu nedenle bu projeyi hazırladık” diye konuştu. Haber: Dilek Eyüboğlu

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER