© Anadolu Ekspres 2021

7 Bin TL Üstünde Ürün Alırken Dikkat!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından getirilen 7 bin TL üzerindeki tüm ödemelerin banka aracılığıyla gerçekleştirilmesi kararına uymayanlara para cezası geliyor. 

 Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 18 Ekim 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, vergi mükellefi olmayanların vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin TL üzerindeki ödemeleri, banka yoluyla yapmaları zorunlu hale getirildi. 7 bin lira ve üzerindeki ödemelerin bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunluluğu kuralına uymayan kişilere 5 bin lira para cezası kesilecek. Ayrıca, taksitli alışverişlerde toplam tutar 7 bin lirayı aşıyorsa, tüm taksit ödemelerinin de banka üzerinden yapılması gerekecek. 

Büyük Cezalar Kapıda

7 bin lira zorunluluğuna uymayan birinci sınıf tüccarlar (bilanço esası) ile serbest meslek erbabı hakkında 20 bin liradan, ikinci sınıf  tüccarlar (işletme hesabı esası), defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10 bin liradan, bunlar dışında kalanlar hakkında 5 bin liradan az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Tüketiciler de en az 5 bin TL’lik bir ceza ödemek durumunda kalacak.

Banka Hesabı Olmayan İçin de Zorunluluk

Eğer ödeme 7 bin TL üzerindeyse banka hesabı olmayan vatandaşlar dahi ödemeyi banka aracılığıyla yapmak zorunda olacak. Bu kişiler de ödemelerini banka ya da PTT şubelerine giderek, ATM’ler aracılığıyla satıcıların hesaplarına yatıracak. Haber: Sedef Altınkaya


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER